Alliantie van Evenementenbouwers snakt naar langetermijnvisie

Geen perspectief of plan betekent einde oefening volledige evenementenbranche.

De nieuwe coronamaatregelen raken de evenementensector wederom onevenredig hard. Het aantal besmettingen loopt op en dat is voor iedereen beangstigend. De Alliantie van Evenementenbouwers begrijpt de precaire situatie uiteraard. Echter, het water staat de branche aan de lippen. Er is sterke behoefte aan perspectief en een plan voor 2021. Er is aangetoond dat de evenementensector mensen op een verantwoorde manier kan laten samenkomen. De overheid heeft de branche hier meermaals voor gecomplimenteerd. In andere woorden: de sector kan deel van de oplossing zijn in plaats van het probleem.

Onbegrip
Er is volledig begrip dat er extra maatregelen moeten komen en ook dat er duidelijkheid moet komen in de gestelde regels. Een routekaart zou de branche perspectief geven. Echter, voelt de huidige routekaart als een stoplichtfunctie. Hij gaat pas in werking zodra we in de fase ‘waakzaam’ belanden; waar we nu ver vandaan zitten. In de huidige situatie is sprake van een maximaal aantal toegestane bezoekers per ruimte, te weten 30 personen. Niet rendabel voor het gros van de locaties. Jolanda Jansen, woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers zegt: “We hebben maandenlang keihard gewerkt om alle evenementen en locaties coronaproof te krijgen. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen. De branche heeft aangetoond mensen op een verantwoorde manier te kunnen laten samenkomen. Erkenning vanuit de overheid hebben we hier meermaals voor ontvangen.”

Test events
Juist vorige week heeft de branche met diverse ministeries aan tafel gezeten en was er overeenstemming over het belang van test events. De opgestelde protocollen worden in de praktijk getest om zo perspectief te bieden. Perspectief aan de branche maar ook aan het publiek. Ontspanning is essentieel voor iedereen. Sport, cultuur, evenementen, samenzijn. Jansen voegt toe: “Je merkt dat de maatschappij en de discussie verhardt, mensen hebben een uitlaatklep nodig. Wij kunnen dit faciliteren op een verantwoorde manier. Geen illegale feesten die nu aan het ontstaan zijn maar gecontroleerd en gereguleerd. Uit recent onderzoek van Fieldlab Evenementen blijkt dat meer dan 93% van de Nederlandse evenementenbezoeker het veilig acht om naar een evenement te gaan. Een soortgelijk aantal is bereid om mee te werken aan extra maatregelen. Kortom: laat ons aantonen dat wij juist kunnen helpen en er mogelijkheden zijn!”

Oproep overheid 
De Alliantie van Evenementenbouwers wil met de overheid in gesprek blijven over een aantal aanpassingen op de TVL en NOW regelingen maar heeft vooral behoefte aan perspectief. Jansen zegt: “Deze situatie is voor zowel grote als kleine spelers niet langer houdbaar. Met deze nieuwe restricties kan dit jaar als verloren worden beschouwd voor de sector. Maar we willen en moeten verder kijken. We willen nú plannen maken voor de langere termijn en horen van de overheid of de pilots met snel testen volgend jaar een oplossing kunnen zijn. We moeten in januari weten waar we aan toe zijn; nog een jaar als dit, waarin we klap na klap na klap moeten incasseren, overleeft de sector niet. Zonder perspectief of plan is het einde oefening voor de volledige evenementenbranche.”