Persbericht Fieldlab Evenementen:

De tekst hieronder is overgenomen van het Persbericht van Fieldlab Evenementen van 27 mei 2021. Onderaan de pagina is de matix en een aantal presentatie slides te vinden.

Meer is mogelijk, ook bij een hoge prevalentie

Fieldlab Evenementen concludeert naar aanleiding van de in de afgelopen maanden gehouden praktijktoetsen en aansluitende opschalingstesten, dat hogere bezoekersaantallen bij evenementen mogelijk zijn, ook bij een hoog risiconiveau. Daarnaast bepleit Fieldlab onder voorwaarden een 100% bezetting van de beschikbare capaciteit in het risiconiveau Zorgelijk, stap 4 in het openingsplan. Dat geldt voor alle types evenementen, zoals die door Fieldlab Evenementen zijn geformuleerd. Dat is de voornaamste conclusie van de onderzoeken die in de afgelopen maanden onder leiding van hoofdonderzoeker Andreas Voss van Radboudumc zijn verricht. De conclusies zijn vertaald in een concrete maatregelenmatrix. De Alliantie van Evenementenbouwers en Eventplatform roepen het kabinet op de conclusies te beoordelen en mee te nemen bij het formuleren van het beleid.

Riemer Rijpkema, plaatsvervangend Stuurgroep-voorzitter van Fieldlab Evenementen en woordvoerder van Eventplatform, waarin de zakelijke evenementenbranche is verenigd: “Fieldlab Evenementen levert vandaag mooie resultaten aan het kabinet. Concrete handvatten over hoe te handelen in welke fase van een pandemie. Wij roepen de leden van het kabinet op deze Matrix te omarmen en te gebruiken voor herformulering van de maatregelen. Er ligt een schat aan informatie waar men op zowel korte als lange termijn zijn voordeel mee kan doen. We kunnen open en hoeven als branche nooit meer volledig dicht.”

Willem Westermann, namens de Alliantie van Evenementenbouwers, de overkoepelende organisatie van publieksevenementen op het gebied van sport en entertainment: “Het kabinet heeft nu de sleutel in handen om groen licht te geven voor de festivalzomer. De onderzoekers van Fieldlab Evenementen hebben aangetoond dat dat met aanvullende maatregelen kan, als we in het volgende risiconiveau belanden. Bij de praktijktesten is gebleken dat bezoekers best bereid zijn bijvoorbeeld mee te werken aan een (snel)test vooraf. Als de infrastructuur voor testen goed wordt neergezet en het kabinet deze conclusies onderschrijft, staat vrijwel niets een mooie zomer voor de evenementenbranche in de weg.”

Fieldlab Evenementen voerde tussen 15 februari en 20 maart in de eerste fase van het onderzoek acht praktijktoetsen uit. Het draaide in die pilots om beantwoording van de hoofdvraag: Hoe beperken we het restrisico dat ontstaat door evenementen? Hiervoor is door de TU Delft een risicotaxatiemodel ontwikkeld, dat op basis van de variabelen rondom contact (frequentie, tijd en afstand) antwoord geeft op deze vraag. Hiertoe is in eerste instantie de impact van de bouwstenen op besmettingsrisico en de kans om te worden opgenomen in het ziekenhuis, per uur vergeleken met de situatie ‘thuis’.

In de tweede fase vond een reeks opschalingstesten met een hogere bezoekersdichtheid plaats. De nieuwe praktijkonderzoeken moesten voldoen aan diverse criteria, zoals opschalen, verbreden en verdiepen. Daarnaast werden doorstroomlocaties toegevoegd aan het onderzoeksprogramma. De onderzoeken zijn gericht op het testen van de voorwaarden waaronder veilig de 1,5 meter kan worden losgelaten in verschillende sectoren. De onderzoeken kennen als centrale vraag of de maatregelen, zoals die bij de eerdere pilots zijn ingevoerd en goed zijn gebleken, ook werken bij een verhoogde bezoekersdichtheid of -aantal.
Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de onderzoekpartners Radboudumc, BUAS, TU Delft, UTwente, TU Eindhoven en TNO en ondersteund door partijen als Bureau Franken, Bureau Brandeis, bba/binnenmilieu, Close en DCM.

Matrix

Aan de hand van de onderzoeksresultaten is een Matrix ontwikkeld, die als leidraad kan gelden voor het openingsplan van het kabinet. Voor elk risiconiveau zijn concrete maatregelen voorgesteld. Zo kunnen bijvoorbeeld bij het risiconiveau Zorgelijk theatervoorstellingen, concerten met zittend publiek, zakelijke congressen en seminars zonder pre-test plaats vinden, mits de ventilatie ook op orde is. Van de bezoekers wordt verlangd dat zij een mondkapje in beweging dragen en dat het publiek gereguleerd in- en uitstroomt, op afstand en met tijdsloten. Voor (professionele) sportevenementen, ongeplaceerde evenementen als indoorpopconcerten en festivals en doorstroomlocaties wordt de pre-test wel geadviseerd.

Bij Zeer Ernstig, het huidige risiconiveau, vindt Fieldlab Evenementen het niet raadzaam muziek-, film- of overige festivals te organiseren. Ook verdient het aanbeveling om ongeplaceerde evenementen, zoals popconcerten of indoor dance events, alleen voor zittend publiek en met een maximale bezetting van 50% te organiseren (a la een type 1 event).
In het risiconiveau Ernstig zijn festivals wel mogelijk, zij het onder strikte voorwaarden. Daarnaast kunnen culturele instellingen en geplaceerde evenementen een bezettingsgraad van 75% hanteren, waarbij alle bezoekers vooraf getest moeten worden.

In het risiconiveau Waakzaam (Stap 5 in het openingsplan) zijn alleen voor indoor concerten en outdoor festivals nog sneltesten voorafgaand aan het event nodig. Overal kan een 100% bezetting van de capaciteit worden gebruikt, terwijl theaters en andere indoorlocaties qua ventilatie moeten voldoen aan het bouwbesluit.

Bij alle adviezen wordt het gebruik van een goede app voor de communicatie met de bezoekers aangeraden. Daarnaast is de gezondheidscheck voor de bezoekers een ‘must’ in alle risiconiveaus. Het gebruik van de CoronaMelder geldt in alle stadia behalve waakzaam. Risicogroepen worden uiteraard, in tegenstelling tot de onderzoeksfase, toegelaten tot de evenementen.